Chiar daca moda a impus tot timpul sa ai un zambet frumos si dintii albi, nu toti suntem egali din acest punct de vedere. In timp ce unele persoane au dintii albi in mod natural, altele pot avea, tot in mod natural, dintii usor ingalbeniti sau gri, insa acest lucru nu este intotdeauna un semn al lipsei de igiena dentara corespunzatoare.
Pentru a se alinia modei si criteriilor sale estetice, multe persoane recurg la tehnici de albire dentara. Unele produse de igiena buco-dentara promit un efect de albire garantata, insa intr-un final se arata putin eficace si nu se ajunge decat la un efect optic care nu este permanent. Exista insa anumite procedee care duc la rezultate durabile in timp.
De ce avem nevoie de albire dentara?
Ce efect au totusi aceste procedee asupra sanatatii noastre?
Produsele folosite pentru albirea dentara sunt produse oxidante, iar substanta regasita in cele mai multe dintre acestea este peroxidul de hidrogen (cunoscut si sub denumirea de apa oxigenata). Unele detartrari si spalaturi bucale cu efect de albire contin doze foarte mici din aceasta substanta (pana la 0.1%) – doar produsele cu astfel de concentratie de peroxid pot fi gasite pe piata la vanzare libera, nefiind considerate daunatoare sanatatii umane. Cu toate acestea, in cazul in care tratamentul de albire a dintilor este aplicat de o persoana specializata, respectiv stomatologul, peroxidul de hidrogen poate fi prezent intr-o cantitate mai mare. Se considera ca efectele nedorite asupra sanatatii cresc odata cu nivelul de concentratie al acestui produs, motiv pentru care doar dentistii pot utiliza aceste produse pentru a fi evitate utilizarile neadecvate.
Recomandarea de albire trebuie sa fie realizata pe baza unui diagnostic si a unui bilant al sanatatii dentare stabilit in prealabil de catre dentist. Riscurile asupra sanatatii ar putea fi limitate daca tratamentul este realizat corespunzator sub stricta supraveghere a dentistului. In functie de concentratia substantei peroxid de hidrogen (de la 0.1% pana la 6%), produsul va fi aplicat pentru prima oara de dentist pentru a permite ulterior folosirea sa domestica. Este posibil, de asemenea, ca aplicarea sa se faca exclusiv de catre dentist, la cabinetul dentar. Durata si costul tratamentului depind de nuanta dintilor, dar si de produsul si de tehnicile utilizate. Cat despre permanenta albirii in timp, este bine de stiut ca unele bauturi (de exemplu vinul rosu, cafeaua si ceaiul) sau unele alimente (fructele rosii, de exemplu) sunt coloranti excelenti si tocmai de aceea este nevoie de „intretinerea” rezultatului obtinut prin repetarea periodica a aplicarii acestor produse.
Cele mai des intalnite efecte secundare ale realizarii albirii dentare prin folosirea peroxidului de hidrogen sunt reprezentate de sensibilitatea dintilor sau iritarea gurii; aceste efecte au caracter temporar.
De retinut ca aceste tratamente sunt interzise minorilor, mai ales daca este vorba despre utilizarea produselor care contin o concentratie mai mare de 6% de peroxid de hidrogen!
Este bine de stiut, de asemenea, si ca inainte de toate se poate recurge la un detartraj corect, deoarece colorarea se regaseste la suprafata dintilor. Asadar, inainte de a evalua nevoia unei albiri dentare este bine sa luati demersurile necesare pentru a realiza un detartraj pe masura!