Cabinet Stomatologic

Cabinet Stomatologic

2_12Ergonomia unui cabinet stomatologic a inceput cand polizorul robust a fost inlocuit de polizorul zu apa, cu rotor aerian, care functiona mai repede si mai usor.

S-au dezvoltat echipamente de tratament moderne, oferindu-i stomatologului posibilitatea sa se aseze cat lucreaza, ceea ce nu era posibil inainte.

Pozitia de lucru in cabinetul stomatologic

Se pare ca unul din trei stomatologi sufera de probleme cu spatele, gatul, umerii, bratele.  Cauza este faptul ca multi dentisti lucreaza intr-un mediu neergonomic, si de aceea coloana vertebrala, muschii si oasele sunt afectate. Uneori durerea ii impiedica pe acestia sa munceasca. Un cabinet stomatologic plin si inghesuit nu ii da voie stomatologului sa lucreze in conditii bune.

Lumina intr-un cabinet stomatologic  este foarte importanta pentru ca stomatologul lucreaza cu detalii fine care sunt greu de vazut. De asemenea iluminarea in zona in care se face interventia este indispensabila, la fel si iluminarea intregii camere entru a evita obosirea ochilor. Cabinetul stomatologic trebuie sa fie zugravit in culori calde si pale.

3_07Sursele de zgomot intr-un cabinet stomatologic sunt o sursa de stres. Sunt multe surse de zgomot intr-un cabinet stomatologic cum ar fi cele ale polizorului, ale frezei, ale escavatoarelor automate si ale aspiratoarelor. Uneori mai multe surse de zgomot sunt activate in acelasi timp iar uneori sunetele nu sunt deranjante, dar de cele mai multe ori zgomotele au afect mental mai mult decat efect fizic. Se cauta solutii pentru a adauga pereti protectori in scopul minimizarii sunetelor.

Echipamentul dintr-un cabinet stomtologic  este reprezentat de un ansamblu om masina, fiind proiectat in asa fel incat instrumentele sa poata fi luate si puse la loc in mod natural, fara sa opuna rezistenta. Echipamentul trebuie pus in asa fel incat stomatologul sa ajunga la el cu mana fara sa se ridice respectiv intinda.

Scaunul stomatologului trebuie sa fie adaptat la inaltimea acestuia in asa fel incat sa ajunga la pacient si sa aiba o buna vizibilitate.

Intr-un cabinet stomatologic se lucreaza cu un  numar mare de instrumente care sunt folosite intr-o gama larga de actiuni si activitati stresante cu un efect cumulativ si interactiv asupra stomatologului.