Perierea dintilor nu se face doar pentru un zambet alb si o respiratie fresh, ci pentru intreaga sanatate. Foloseste o pasta de dinti cu perie moale. Va inlatura in mod eficient resturile dintre dintii tai, fara sa irite gingiile sau sa strice dintii cum fac periutele dure. Periuta trebuie sa stea confortabil in mana ta si sa aiba un capat destul de mic pentru a intra peste tot, mai ales pentru a ajunge la dintii din spate. Daca ai dificultati cu manevrarea periutei inseamna ca este prea mare.
Periutele electrice sunt cea mai buna varianta atunci cand eti un perietor lenes. Aceasta va indeparta bacteriile si resturile fara sa irite gingiile si face aceeasi teaba ca o periuta normala.
Trebuie sa eviti periutele cu par natural, pentru ca acestea stocheaza bacterii.
Scumba-ti periuta cu regularitate. Periutele se degradeaza in timp, isi pierd flexibilitatea si eficienta. Trebuie sa schimbi periuta odta la 3 luni sau de fiecare data cand vezi ca se degradeaza. Poti sa iti cumperi o periuta care sa isi shimbe culoarea atunci cand trebuie inlocuita.
Foloseste pasta de dinti cu fluor. N numai ca inlatura placa dar ajta si a intarirea dintilor. Oricum e important sa tinem minte ca pasta de dinti cu fluor nu trebuie inghitita, iar ingerarea in cantitati mari poate avea consecinte asupra sanatatii.
Poti lua pasta de dinti speciala pentru probleme cu gingiile, cariile, tartrul, dintii senzitivi sau crapati.
Foloseste ata dentara. Utiliand ata dentara pe dintii tai este la fel de mportant ca perierea pentru ca inlatura plca, bacteriile si particulele de aliment care raman prinse intre dini si pe care periuta nu le poate indeparta. Trebuie sa folosesti ata dentara inainte de periere.
Foloseste ata cu grija. Nu trage de ata foarte tare pentu ca iti poti rani gingiile.
Foloseste putina pasta de dinti. Cntitatile mari pot provoca o senzatie de disconfort si te poti simti ispitit sa scuipi inainte sa fi terminat de periat. De asemenea in acest fel diminuazi si riscul de a ingera mai mult pasta decat trebuie.
Daca perierea este dureroasa incearca sa periezi mai usor sau sa iei o pasta de dinti pentru dinti sensibili.
Pozitioneaza periuta in asa fel incat sa fie inclinata la 45 de grade. Periaza circular. Periaza aproximav trei minute, plimband periuta prin toata gura pentru a atinge toti dintii si petrece aproximativ 12 15 secunde pe fiecare dinte. Daca ajuta poti imparti gura in patru cadrane, stanga sus, drepta sus, stanga jos, dreapta jos. Daca stai 30 de secunde pe fiecare cadran vei termina in 2 minute.
Periazasi molarii. Pozitioneaza periuta in asa fel incat sa fie perpendiculara pe buze. Misca periuta de-a lungul molarilor din spate spre fata. Repeta miscarea pe ambele parti, atat sus cat si jos.
Periaza usor limba. Dupa ce ai termint cu dintii curata si limba, nu apasa foarte tare pentru ca vei rani tesutul. Asta inlatura repiratia urat mirositoare si inlatura bacteriile.
Clateste-ti gura. In aceasta privinta sunt dezbateri. Sunt si oamen care spun ca aceasta actiune reduce efectele fluorului. Dar sunt si oameni care nu suporta sa aiba pasta de dinti in gura. Asa ca poti sa te clatesti sau nu, in functie de preferinta.
Spala periuta. Tine periuta sub apa pentru cateva secunde si inlatura pasta de dinti ramasa pe ea. Pune perita undeva unde se poate usca altfel pot sa se dezvolte bacterii.
Poti folosi apa de ura bogata in fluor. Clateste-te cu ea timp de 30 de secunde si ai grija sa nu inghiti.
Amiteste-ti sa te speli cel putin de 2 ori pe zi. Majoritatea dentistilor recomanda asta, odata dimineata si odata seara dar te poti spala si de mai multe ori pe zi.