Distrugerea dintilor

Distrugerea dintilor

2_05Pe langa periere, o dieta sanatoasa cu flour natural sau adaugat protejeaza dintii sipastreaza gingiile sanatoase. Cariile si problemele cu gingiile sunt cauzate de colonii de bacterii care acopera dintii cu o placa subtire. Daca placa nu este periata si data la o parte aceste bacterii in contact cu zaharul si alimentele provoaca aciditate si ataca dintii. Aceasta placa se intareste si formeaza tartrul care duce la gingii inflamate si gingivite.

Ai nevoie de mult calciu pentru dinti. Produsele usoare din lapte, soya fortificata si orezul, margarina, grasimea de peste si somonul ajuta la intarirea dintilor. Vitamina D absoarbe calciul si se obtine din lapte si bauturi din orez, si expunere moderata la soare.

Fluorul este cheia. Cariile pot fi prevenite dand copiilor fluor in primii ani de viata. Fluorul poate fi administrat sub forma de apa fluoridata, bauturi facute din aceasta, ceai, peste si pasta de dinti si apa de gura. Suplimentele de fluor sunt valabile pentru copii care nu au acces la apa potabila fluoridata. Consumul de fluor in exces duce la distrugerea dintilor.

De asemenea este necesar de fosfor, magneziu, vitamina A si beta caroten. In plus fata de calciu si fluor, e nevoie de minerale pentru formarea dintilor. Fosoforul se gaseste in carne, peste si oua, magneziul in cereale, spanac si banane. Vitamina A ajuta la oase puternice si la dinti sanatosi. Sursele bune de beta caroten, pe care corpul il transforma in vitamina A include fructele portocalii si legumele precum si vegetalele verde intunecat.

Zaharul ranulat este primordial in aparitia cariilor. Un rol important il joaca si prajiturile, bomboanele, sucul, si restul dulciurilor. Cand zaharul se amesteca  cu amilaza, enzima din saliva, rezulta un acid care erodeaza dintii si ii face predispusi la carii. Daca alimentele bogate in zahar raman in gura creste si pericolul de carii.

Ai grija cand mananci fructe uscate. Fructele uscate pot afea un afect advers asupra dintilor pentru ca sunt bogate in zahar si se lipesc de dinti. Chiar si sucurile de fructe neindulcite pot contribui la distrugerea dintilor, sunt acide si contin nivele ridicate de zahar.

Fructele proaspete, in special merele sunt cele mai  alegeri. Fructele proaspete sunt si ele si dulci si acide dar nu predispun dintii la distrugere pentru ca stimuleaza secretia de saliva. Merele de exemplu sunt considerate periute de dinti naturale, pentru ca stimuleaza gingiile, imbunatatesc secretia de saliva, si reduc bacteriile. De asemenea la carii contribuie si uscarea mucoaselor din interiorul gurii. Secretia de saliva se incetineste pe timpul noptii, si de accea dusul la culcare fara perierea dintilor creste riscurile.

Mai multi dinti se pierd datorita problemelor cu gingiile. Aceste probleme ale gingiilor apar atunci cand nu se face o igiena corespunzatoare sau cand alimentatia este deficitara.