Doctor stomatolog

Doctor stomatolog

Doctor Stomatolog  Cand apelezi la un doctor stomatolog, treci peste frica impregnata de mic copil, pentru simplul motiv ca mancarea pe care o mananci, pentru a putea fi digerata fara sa oboseasca la maxim stomacul si sa creeze dureri insuportabile in urma unei digestii nefaste, trebuie foarte bine zdrobita. Ori daca aceasta mancare nu poate fi zdrobita pentru ca, spre exemplu dispui de o carie ce iti lasa o gaura adanca in maxilar sau suferi de o boala a dintilor, cum ar fi parodontoza, pe lunga durata va avea efecte negative asupra sanatatii interne dar si asupra sanatatii mentale. De ce? Estetica in societatea moderna este foarte prezenta si inevitabil vei fi jenat de o dantura defecta si vei zambi mult mai rar. Rolul doctorului stomatolog este pe de o parte de a-ti lucra la estetica imaginii proprii dar si pe de alta parte, si cel mai important, de a-ti repune pe picioare circuitul digestiv, actionand la prima veriga a acestui circuit: dantura.

Revenind la frica, teama difera, bineinteles, de la om la om si este perfect posbila o teama de tratament, de durere, sunete sau mirosuri cu radacini in amintirile neplacute ale copilariei. Insa, majoritatea doctorilor stomatologi inteleg aceste temeri si incearca prin intermediul combinatiei dintre blandete si tehnologia moderna sa amelioreze stresul si sa asigure rezultatul. Spre exemplu, anestezia indusa prin bagheta dentara este utila pentru persoanele cu fobie de ace, plus utilizarea unui gel de amortire pentru a nu simti intepatura intareste progresul tehnologic in diminuarea durerii, poate chiar nesimtirea faptului ca ti se lucreaza la dantura.

Greseala care duce la distrugerea danturii este aceea ca oamenii nu se duc regulat la un control stomatologic. Pentru o sanatate orala corecta, pe langa intretinerea proprie, trebuiesc facute vizite regulate la doctorul stomatolog pentru monitorizarea starii danturii si pentru prevenirea formarii eventualelor carii, adica 1 sau 2 ori pe an si nu atunci cand apare problema. Este acelasi principiu ca si in sanatatea medicala, un control regulat prin analize. Foarte important si de retinut este ca parintii isi duc copii la dentist tocmai pentru evitarea aparitiei cariilor.

Sanatatea orala este foarte importanta deoarece s-a demonstrat stiintific ca sanatatea precara a cavitatii bucale este corelata cu unele probleme sau boli ale sistemului digestiv sau cardio-vasculare.

In primul rand, ingrijirea proprie, acasa, este un factor foarte important in prevenirea defectelor dentare. Perierea dimineata, dupa-amiaza si seara este foarte importanta, precum si utilizarea apei de gura sau a atei dentare duce la o intretinere corecta si buna a danturii. Dar nu numai acest procedeu fizic are un efect asupra danturii ci si anumite obiceiuri fie ele culinare cat si toxice care afecteaza insa in mod negativ si creeaza probleme pe care perierea nu le poate acoperi indeajuns:

-Fumatul: este cunoscut din mediul stomatologiei ca fumatul poate declansa boala parodontala, degradarre dintilor sau chiar cancerul oral.

-Consumul de zahar: Principalul degradant al dintilor si al smaltului acestora, provocand si probleme la nivelul gingiei. Bacteriile prefera mediul bogat in zaharuri, producant acizi care ajung sa distruga dintii.

-Consumul de bauturi alcoolice: Declansarea unor anumite afectiuni orale rezultand intr-o cavitate bucala deshidtratata – mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor.