Extractii dentare

Extractii dentare

Extractii dentareArticolul acesta  ofera o schita a procesului pe care un dentist il foloseste atunci cand extrage un dinte pentru un pacient. Vom discuta pe larg despre extractii dentare.

Acesta explica scopul fiecaruia dintre etapele procedurii si modul in care medicul dentist utilizeaza instrumentele atunci cand efectueaza o tranzactie.

Cum se fac extractii dentare?

De asemenea, descrie unele dintre senzatiile de rutina si sunete (atat durere si non-durere legate) pe care veti avea potentialul de a le experimenta.

Cu cat stiti mai mult despre procesul de extractie, cu atat va fi mai usor.

Daca extrageti dintele, este mai posibil sa fie mai bine daca pacientul va contribui la acest lucru. Contributia pe care o puteti oferi este cooperarea.

Pacientii care striga, se rasucesc si se misca la orice rutina, sunet sau senzatie non-problema fac pur si simplu procedura lor mai dificila si trasa.

Fiti inteligenti. Va ia timp pentru a afla ce se poate astepta in timpul unei extractii de dinti si ce nu trebuie sa se intample (si, prin urmare, trebuie sa fie adus in atentia dentistului dvs. daca apare ceva).

Acest lucru va va ajuta sa va asigurati ca extractia va merge cat mai usor posibil. Ca un prim pas, medicul dentist va trebui sa va anestezeze  atat dintele, cat si tesutul osos si gingival care il inconjoara.

In acest moment, nu exista inca nici o cale pentru ca un dentist sa administreze in mod previzibil un anestezic local, cu exceptia unei injectii.

Cand un dinte este extras, iata situatia pe care un dentist se confrunta.

Portiunea de radacina a dintelui este prinsa ferm in os (soclul sau) si este tinuta bine prin ligament (tesutul fibros dintre dinte si os care le leaga pe cele doua impreuna, vezi imaginea).

Pentru a indeparta dintele, medicul dentist trebuie sa distruga soclul si sa il separe de ligament.

Dupa ce ati lucrat la acest lucru, se ajunge in final la un punct in care dintele este in cele din urma liber si poate sa iasa. Daca ati incercat vreodata sa eliminati un tarus de cort, care a fost introdus adanc in pamant, stiti ca nu puteti trage tarusul direct si in afara. In schimb, mai intai trebuie sa il rotiti inainte si inapoi, in mod repetat, pentru a largi (extinde) gaura in care este asezata.

Apoi, odata ce gaura a fost suficient de marita, tarusul poate fi usor retras.

Balansarea unui dinte inainte si inapoi va largi soclul.

Balansarea unui dinte inainte si inapoi va disloca soclul.

Dintii sunt oarecum la fel.

Osul care inconjoara radacina unui dinte este relativ spongios.

Dupa cicluri repetate de presiune laterala, intregul soclu creste treptat in marime (se extinde).

In cele din urma, se ajunge la un punct in care a fost creat suficient spatiu (si simultan ligamentul radacinii slabit suficient) incat dintele sa poata fi indepartat cu usurinta. Stomatologii au o varietate de instrumente pe care le folosesc pentru a intelege si a aplica presiune asupra dintilor. Unele dintre ele sunt instrumente de tip cleste numite "forceps de extractie". Altele sunt parghiile specializate numite "ascensoare".