Pentru a mentine sanatatea orala trebuie in primul rand sa mergem regulat la medicul dentist pentru a depista eventualele probleme dentare din timp. Sanatatea precara a cavitatii bucale s-a dovedit a fi in stransa legatura cu unele boli cardio-vasculare, boli ale sistemului digestiv, etc. Chiar si schimbatul anumitor obiceiuri (mai ales culinare) poate face diferenta si poate scadea factorul de risc in incidenta bolilor dentare. In primul rand, ingrijirea dintilor acasa, le poate mentine sanatatea si previne cu siguranta boala parodontala din a se dezvolta. Ingrijirea dintilor adecvata, precum si vizitele regulate la medicul stomatolog sunt o buna garantie a sanatatii dentare.
Un anumit numar de obiceiuri culinare si de viata poate afecta sanatatea orala, aici incluzand:
Consumul de zahar: Avand o dieta bogata in zaharuri, va contribui la degradarea dintilor si probleme ale gingiei, deoarece bacteriile din mediul oral prefera mediul bogat in zaharuri, producand acizi care distrug dintii.
Fumatul: Expertii in medicina stomatologica cunosc de foarte mult timp ca fumatul poate declansa boala parodontala, degradarea dintilor si chiar cancer oral. Fumul din tigara are un efect toxic asupra gingiei si poate interfera cu fluxul sanguin. Consumul bauturilor alcoolice poate contribui la declansarea unor anumite afectiuni orale, rezultand o cavitate bucala dezhidratata ce constituie un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor.
Unele medicamente, ca de exemplu antibioticele, pot cauza o afectare la nivel dentar. Unul dintre acestea este de exemplu tetraciclina. Sunt in acest moment, intre 200 si 400 de medicamente care au ca efecte secundare, limitarea salivei. O gura uscata este un mediu in care se pot dezvolta mult mai repede bolile parodontale si degradarea accelerata a dintilor. Pentru a-ti mentine sanatatea orala si sanatatea in general trebuie sa practicam ingrijirea orala zilnica (acasa) si sa vizitam medicul dentist. Igiena dentara este foarte importanta pentru sanatatea dintilor .