Pierderea dintilor nu este legata obligatoriu de inaintarea in varsta. O igiena buco-dentara necorespunzatoare poate conduce la carii, iar o boala a gingiilor care nu au fost ingrijite poate duce la pierderea unuia sau mai multor dinti. Mai mult decat atat, un accident poate aparea in orice moment, fie ca este vorba despre unul aparut in practicarea unui sport sau despre unul aparut in viata cotidiana (o cadere, de exemplu); asadar, pierderea dintilor este tot timpul posibila.
Cand si de ce avem nevoie de implanturi dentare?
Un dinte lipsa poate avea consecinte negative, fie ca este vorba despre un loc vizibil sau nu; pana la urma, fiecare dinte are un rol important. Bineinteles, absenta mai multor dinti va avea drept consecinta diminuarea eficacitatii masticatiei, ceea ce constituie un mare disconfort si poate avea repercusiuni asupra digestiei. Un handicap social este considerata si imposibilitatea totala de a manca. Pierderea unui numar considerabil de dinti influenteaza „dimensiunea verticala” a fetei care ar putea chiar sa para imbatranita.
Daca spatiul gol aparut in urma pierderii unui dinte nu este acoperit, dintii aflati in vecinatate vor avea tendinta de a se deplasa in directia acestui spatiu; in acest caz, se va observa un decalaj in alinierea frumoasa a dintilor, iar echilibrul intre dintii maxilarului superior si cei ai celui inferior este in mod egal afectat.
In functie de dintii lipsa pot aparea inclusiv dificultati de vorbire. Un dinte lipsa poate duce, asadar, la probleme buco-dentare, dar mai ales la probleme estetice care antreneaza de regula la scaderea incredererii in sine.
O solutie confortabila si durabila pentru toate aceste probleme poate fi constituita de apelarea la implanturi dentare. Fixat in osul maxilarului, un implant inlocuieste radacina naturala a dintelui lipsa si serveste drept suport al protezei dentare. In cazul in care lipseste mai mult de un dinte, nu este neaparat obligatoriu sa fie inlocuit fiecare dinte printr-un implant separat. Pentru a determina acest lucru, fiecare caz trebuie analizat individual, iar dentistul ii va propune pacientului solutia care i se pare cea mai buna cazului sau.
In cazul in care nu implanturile dentare sunt solutia corecta, exista si alte solutii, cum ar fi proteza amovibila.
Punerea unui implant necesita o mica interventie chirurgicala care se face adesea in cabinetul stomatologului sub anestezie locala. Este nevoie, asadar, ca dentistul sa se intereseze in prealabil de starea de sanatate a pacientului, deoarece unele probleme de sanatate pot constitui o piedica in realizarea interventiei (de exemplu, diabetul, problemele cardiace, hemofilia etc). De asemenea, este nevoie sa fie realizat un examen buco-dentar complet insotit de o radiografie penru a verifica starea de sanatate a gingiilor, volumele osoase ale maxilarului sau calitatea sa. Unele precautii pot fi luate in cazul persoanelor care isi scartaie dintii sau strang din maxilar, precum si in cazul fumatorilor. Pentru punerea in practica a implanturilor dentare, este nevoie fie ca dentistul sa le faca el insusi, fie sa va orienteze catre un specialist in parodontologie sau un stomatolog-chirurg maxilo-facial, dupa caz.