Medic Stomatolog

Medic Stomatolog

2_18Rapoarte recente au aratat ca in cabinetele stomatologice exista si riscul de a contacta infectii de la alti pacienti datorita medului de lucru. Din nefericire, cnsumatorul are putine sanse sa stie exact ce se intampla intr-un cabinet stomatologic. Infectarea prin transfer este invizibila pentru ca e cauzata de miscrobi invizibili si doar profesionistii pot garanta ca nu are loc.

Aceasta nu inseamna ca un consumator nu poate avea deloc controlul. Cand mergi la un cabinet stomatologic se recomanda urmatoarele:

Fii atent la manusi!

Nu vei folosi niciodata un tocator pe care ai tocat pui pentru a toca morcovi inainte de a il spala. Acelasi lucru e valabil si in cabinetele stomatologice.  Fii atent cum tine stomatologul manusile, cand le schimba, daca le schimba. Observa ce atinge cu manusile si ce face apoi. Stomatologul tau nu trebuie sa atinga instrumentele sterile sau pe tine daca a atins in prealabil altceva din cabinetul stomatologic.

Priveste cu atentie cabinetul stomatologic

Cabinetele stomatologice curate pot fi o indicatie serioasa ca stomatologul face corect sterilizarile si ca esti in seguranta in cabinet. Daca spatiul este foarte incarcat este greu pentru stomatolog sau pentru personalul de serviciu sa curete cabinetul stomatologic.

Daca in cabinetele stomatologice exista covoare este un semn ca stomatologul nu ofera importanta curateniei. Un covor nu poate fi sterilizat iar daca poate fi procedeul este foarte complicat, de aceea pentru cabinete stomatologice sau spitale in general se foloseste linoleu, gresie, faianta si alte suprafete care pot fi sterilizate perfect.

Daca in cabinetul stomatologic exista si spatii pentru interventii chirurgicale, cat astepti poti fi atent daca acestea sunt curatate dupa fiecare interventie.

Poti verifica rapid unde sunt tinute instrumentele de curatare si sterilizare. Indicat este ca in incinta sa fie  camera speciala dedicata acestor instrumente. Intreaba stomatologul cum isi curata cabinetul.  Intr-un cabinet stomatlogic instrumentele trebuie sa fie sterilizate dupa fiecare pacient.

Poti verifica valabilitatea cabinetului stomatologic. Exista o a treia companie care atesta si aproba existante unui cabinet stomatologic in urma unor verificari si analizari a mediului in care se va desfasura activitatea.

De asemenea poti vedea daca in cabinetul stomatologic exista aparatul pentru sterilizare sau macar daca stomatologul desface vre-o punga cu instrumente in fata ta. Sterilizarea instrumentelor stomatologice se face in pungute individuale.

Daca vezi ceva care iti sugereaza ca stomatologul tau nu respecta normele de igiena nu ezita sa alegi un alt cabinet stomatologic.