Radiografie dentara

Radiografie dentara

Radiografie dentaraSanatatea cavitatii bucale este esentiala pentru om, iar conceptul de radiografie dentara reprezinta un aspect foarte important al sanatatii buco-dentare. Radiografia dentara vine in completarea examinarii vizuale realizata de medicul stomatolog si permite „vizualizarea” a ceea ce se afla in interiorul dintilor si al oaselor. Acest lucru este datorat razelor X de intensitate scazuta care pot traversa structurile respective.

Tipurile de radiografie cele mai des intalnite si practicate de stomatologi sunt radiografia retroalveolara, radiografia panoramica si radiografia bitewing (sau „in muscatura).

Radiografie dentara - cele mai bune preturi

Radiografia retroalveolara este o radiografie de dimensiune mica, obtinuta prin plasarea unei mici placi (film sau senzor digital) in gura pacientului. Chiar daca este recomandata pentru un numar mic de dinti (maxim 2 sau 3), precizia acesteia este foarte mare. Aceasta permite sa fie vazut interiorul dintilor, starea osului de sustinere, tratamentele efectuate precum obturatiile, implanturile etc. De asemenea, acest tip de radiografie permite descoperirea cariilor sau a diverselor probleme la nivelul radacinii dintelui.

In cazul radiografiei panoramice este vorba despre o imagine larga (panoramica – de aici venind si denumirea) care surprinde maxilarul, ansamblul dintilor, articulatiile si cateva structuri osoase ale capului, precum o parte a sinusurilor. Acest tip de radiografie permite vizualizarea dintilor inclusi in gingie, a chisturilor sau a anomaliilor ori a fracturilor, precum si evaluarea pierderii osului de sustinere a dintilor in cazul parodontozei. Radiografia panoramica ii ofera stomatologului o vedere globala a situatiei pacientului sau. Cel mai des este ceruta copiilor sau adolescentilor in cazul in care trebuie avut in vedere un tratament ortodontic, mai ales pentru depistarea absentei dintilor.

Radiografia bitewing reprezinta o varianta a radiografiei retroalveolare. Totusi, pozitionarea placii (a filmului sau a senzorului) este diferita. In acest caz nu sunt vizate radacinile, iar dintii de sus si de jos pot fi examinati impreuna. In general este muscata o mica aripioara, de unde si numele de „bite-wing”. O singura radiografie de acest fel permite vizualizarea a pana la 8 dinti. De obicei, aceasta este folosita pentru a descoperi si trata cariile dintre dinti.

Razele X pot salva vieti, dar multe dintre ele pot reprezenta un pericol pentru sanatatea omului. Intrand in corp, radiatiile pot afecta tesuturile sau pot distruge celulele crescand astfel riscurile aparitiei cancerului. Cea mai mare parte a examinarilor radiografice, cum este si cea dentara, foloseste doze minime de radiatii pe care le trimite corpului uman, insa repetarea acesui tip de examinare poate avea ca rezultat aparitia unor doze cumulate de radiatii. Sensiblitatea la aceste radiatii este mult mai crescuta daca pacientul este tanar, iar in caz de sarcina astfel de radiografii se realizeaza doar in cazuri de urgenta.

Fiecare tip de radiografie dentara este recomandat unei utilizari particulare. Repetarea sistematica in fiecare an a radiografiei panoramice nu este tocmai o practica acceptabila, iar inainte de realizarea unei astfel de radiografii este necesara mai degraba o examinare vizuala a pacientului de catre medicul dentist.

O buna comunicare cu medicul dentist este foarte importanta, iar printre intrebarile adresate se pot regasi urmatoarele: „De ce am nevoie de aceasta examinare?”, „Care sunt avantajele si limitele acestei examinari?”, „Pot suferi din cauza acestei examinari avand in vedere ca sunt insarcinata?”. De asemenea, informatiile pe care pacientii le ofera medicilor dentisti ii determina pe acestia din urma sa faca alegerilor potrivite in diverse situatii date.