Radiografii dentare

Radiografii dentare

radiografii dentare

Radiografii dentare, cunoscute si sub denumirea de radiografii, reprezinta o parte esentiala a oricarui plan de tratament pentru ingrijirea dentara. Acestea sunt diagnostice, dar pot fi si ele preventive, ajutand un medic dentist sa diagnosticheze problemele potentiale de ingrijire orala in gura unui pacient inainte de a deveni o problema majora. O radiografie este un tip de energie care trece prin tesuturi moi si este absorbita de tesut dens. Dintii si osul sunt foarte densi, astfel incat absorb radiatiile X, in timp ce razele X trec mai usor prin gingii si obraji.

Ce inseamna radiografii dentare?

Radiografiile sunt impartite in doua categorii principale, intraorale si extraorale. Intraoral este o raze X care este introdusa in interiorul gurii. O radiografie extraorala este preluata in afara gurii.

Raza radiografica intraorala este cel mai frecvent tip de radiografie efectuata in stomatologie. Ea da un nivel inalt de detaliu al dintilor, osului si tesuturilor suport ale gurii.

Altfel, monitorizati sanatatea dintilor prin prevenire.

Beneficiile radiografiilor sunt bine cunoscute: ajuta stomatologii sa diagnosticheze probleme comune, cum ar fi cavitatile, boala gingiilor si unele tipuri de infectii. Radiografiile permit medicilor stomatologi sa vada in interiorul unui dinte si sub gingii pentru a evalua starea de sanatate a tesutului osos si a tesuturilor care sustin dantura in loc.

Exista o serie de raze X pe care le pot cere dentistii. Tipul de raze X necesare va depinde in mare masura de tipul de ingrijire pe care pacientul trebuie sa o primeasca.

Iata cateva din cele mai frecvente tipuri de raze X efectuate:

Periapical

Ofera o vedere a intregului dinte, de la coroana la os, care ajuta la sustinerea dintilor.

Bite-Wing

Ofera o imagine vizuala atat a dintilor inferiori cat si a celor din partea superioara posterioara. Acest tip de raze X prezinta dentistului modul in care acesti dinti se ating unii pe altii (sau ocluzia) si ajuta la determinarea daca degradarea este prezenta intre dintii din spate.

Panoramic

Afiseaza o vedere a dintilor, falcilor, zonei nazale, sinusurilor si articulatiilor maxilarului si este de obicei luata atunci cand un pacient poate avea nevoie de tratament ortodontic sau de plasare a implantului.

Ocluzale

Ofera o vedere clara a podelei gurii pentru a arata muscatura maxilarului superior sau inferior. Acest tip de raze X evidentiaza dezvoltarea dintilor copiilor pentru a arata dintii primari (copii) si permanenti (adulti).

Aceste raze X sunt de obicei efectuate in cabinetul medicului dentist sau la un cabinet specializat. In primul rand, un profesionist dentar va va acoperi cu un sort de plumb greu pentru a va proteja corpul de radiatii. Apoi, medicul  va introduce un mic aparat, din plastic, in gura si va va cere sa muscati - aceasta tine filmul cu raze X pe pozitie. Tehnicianul va proceda apoi pentru a realiza o imagine cu raze X a zonei vizate. Acest proces este fara durere si se va repeta pana cand vor fi obtinute imagini pentru intreaga dumneavoastra gura. Utilizarea de raze X digitale ofera radiatii semnificativ mai putine pentru pacient si este convenabil si economic.