Un cabinet stomatologic sau o clinica stomatologica va pune la dispozitia dumneavoastra o lista cu servicii stomatologice din care sa va informati asupra tipurilor de actiuni si tratamente in functie de anumite afectiuni si, implicit, preturile acestora.
Cel mai important serviciu stomatologic este consultatia. Aceasta este necesara deoarece, in primul rand, reprezinta prima interactiune intre stomatolog si pacient si in al doilea rand urmeaza a se stabili tratamentul care va urma, pretul final si elementele ce vor fi utlizate in proces. In urma discutiei cu pacientul se va face o evaluare completa a situatiei cavitatii bucale si se va stabili tipul de tratament si de interventie in functie de leziunea pentru care pacientul se prezinta la cabinet/clinica.
Cele mai importante servicii stomatologice
Un alt serviciu stomatologic este cel care face referire la estetica dentara. Acesta face referire la urmatoarele tipuri de servicii:
-albirea dintilor, care se realizeaza in urma unei consultatii prin care se va stabili cauza colorarii dintilor si tratamentul care va imbunatati aspectul dintilor incepand cu rezolvarea afectiunilor gingivale, daca exista, apoi se efectueaza o igienizare completa.
-igienizare si profilaxie dentara, care cuprind urmatoarele proceduri: detartraj, curatare dintilor, periaj profesional, sigilare, fluorizare. Detartraj inseamna indepartarea tartrului (care se formeaza prin mineralizarea in timp a placilor bacteriene ce intra in contact cu sarurile de calciu prezente in saliva). Sigilarea dentara este un tratament de profilaxie a cariei dentare, un procedeu care poate preveni aparitia cariilor si poate fi aplicata atat pe dintii de lapte cat si pe cei definitivi dupa aparitia imediata a acestora. Acest procedeu este intalnit la copii.
-fatetare dentara, care este o solutie durabila, fatetele putand fi pastrate pe dinti intre 10 si 15 ani. Acestea constau in lamele foarte subtiri din material ceramic (portelan) care imbraca culoarea dintelui si acopera suprafata frontala a dintelui oferind un aspect firesc al danturii.
-odontoterapia, popular cunoscuta sub numele de plomba. Este cea mai populara ramura a stomatologiei. Interventia in cazul cariei care macina dintele presupune indepartarea dentinei alterate si umplerea cavitatii create cu un compozit foarte asemanator cu cel al dintelui si dinsponibil intr-o gama variata de culori.
Un alt serviciu stomatologic, care are mai multa amploare este implantul dentar care este o interventie chirurgicala prin intermediul careia se introduce un dinte nou sub forma unei piese de titan pe arcada dentara. Plasarea implantului se face dupa ce locul extractiei s-a vindecat. Se poate si imediat dupa extractie printr-o interventie chrurgicala care nu este foarte complicata. Dupa o anumita perioada se ataseaza o alta piesa metalica (bont proteic) deasupra caruia se poate amplasa imbracaminte (coroana ceramica, proteza dentara sau puntea ce va inlocui dintele sau dintii lipsa).
Ortodontia care se ocupa cu indreptarea si corectarea pozitiei dintilor. Aplicarea unui aparat dentar este recomandata in special la copii si la adolescenti, dar nu este exclusa si la adulti.
Pedodontia este o ramura specializata in tratarea dintilor de lapte, monitorizarea cresterii celor definitivi si in lucrul cu copii. Pentru a evita aparitia cariilor, dintii bebelusului trebuie sa fie periati imediat ce apar pe arcada dentara.
Edodontia face referire la tratamentul canalelor dintilor a caror nerv este afectat, pentru a putea pastra dintele sau cel putin radacinile. Pastrarea dintelui natural este foarte importanta pentru mentinerea indelungata a functiilor aparatului dento-maxilar.