Un stomatolog pediatru este acel stomatolog care in activitatea sa include si modalitati de acomodare, joc si distragere a atentiei unui copil in momentul lucrarii. Frica de stomatolog este indusa de multe ori in perioada copilariei, iar daca aceasta nu este rezolvata inca de la acea varsta atunci aceasta frica va creste o data cu copilul si va trece si la adult. Frica este atribuita, deseori, acelor, instrumentelor, durerii, mirosului neplacut sau conceptul ca orice ar fi, doare. Datorita evolutiei tehnologiilor moderne, pentru rezolvarea temerii de dureri fizice au aparut metode si instrumente speciale pentru a diminua durerea sau pentru a inlocui fobia de ace.
Ce face un stomatolog pediatru?
Copiii sunt o categorie aparte de pacienti, in principal datorita particularitatilor dintilor de lapte si formarea danturii dar si pentru acomodarea acestora cu medicina dentara de la o varsta frageda. Este foarte important pentru a monitoriza starea dentara a unui copil inca de la o varsta frageda pentru ca in aceasta perioada se va forma dantura, iar nevizitarea stomatologului poate duce la o proasta crestere a dintilor definitivi, dureri mari la caderea dintilor de lapte, etc. Asadar, prevenirea unei forme degradate, a durerii, a cariilor se poate face prin vizita regulata la stomatolog. Denumirea acestei ramuri specifice, a stomatologiei copilului, mai poarta denumirea de pedodontie, pedodontul fiind cel care se ocupa cu tratamentul si ingrijirea dintilor copiilor. Asa cum medicul pediatru primeste o pregatire ampla si detaliata in vederea ingrijirii si a evolutiei sanatatii, asa este si pedodontul, care primeste o pregatire profesionala si detaliata a ingrijirii si evolutiei sanatatii orale a copilului.
O prima vizita la un stomatolog pediatru sau pedodont este in perioada in care erup primii dinti de lapte, acest lucru fiind in jurul varstei de 6 luni sau 1an. Este foarte important acest pas si aceasta vizita intrucat familiarizeaza copilul de la o varsta frageda cu medicul stomatolog, cu cabinetul, cu ustensilele, dar reprezinta si o metoda de prevenire a cariilor, a durerii pe care cariile le dau, dar si pentru a depista anumite probleme dentare si a urmari evolutia danturii. In cazul in care copilul nu este familiarizat cu stomatologul si cu ideea de sanatate dentara atunci apare frica. Pentru acest fapt, pe langa ustensilele care nu provoaca dureri, stomatologul pediatric trebuie sa aiba capacitatea de a ii atrage atentia copillui prin diverse metode distractive (deseori jocuri, spre exemplu: un joc care permite familiarizarea copilului cu instrumentele, cu pasii, transpuse intr-un mod usor perceptibil de care acesta), prin amplasarea unui display care sa ii atraga atentia de la activitatea propriu-zisa cum ar fi vizionarea de desene animate, prin recompensari, prin voce blanda care sa nu il sperie, prin abordare usoara, nu brusca (care ar urma sa sperie si mai mult copilul), dar si prin incredere, gluma, etc. Este foarte important sa inteleaga ceea ce stomatologul pediatru face, deorece curiozitatea este o trasatura generala a copilariei iar incapacitatea de a cunoaste o activitate ce i se intampla produce teama, refuz si neintelegere.
Stomatologia pediatrica cuprinde si tratamente profilactice cum ar fi sigilari, fluorizari si sfaturi si indrumari pentru un periaj dentar corect. Prevenirea cariilor este la fel de importanta ca si tratarea acestora.