Top 7 alimente - Bun vs Rau

Top 7 alimente - Bun vs Rau

 

Top 7 alimente si bauturi bune pentru dinti

 3_06Fructele bogate in fibre si legumele functioneaza ca un detergent de gura, pentru ca stimuleaza secretia de saliva cerand perioade de mestecare mai lungi. Saliva este prima linie de aparare a gurii pentru ca neutralizeaza distrugerea dintilor. Fructele si legumele zemoase au un continut mare de apa, iar vegetalele bogate in fibre sunt benefice si pentru dieta, deci ofera un beneficiu dublu.

Apa – cand vine vorba de igiena orala apa este indispensabila. Apa este principala componenta a salivei si este importanta si pentru dinti si pentru gingii.

Produsele din lapte fara zahar adaugat ajuta sanatatea dentara iar cele care sunt indulcite cu xyltiol, un zahar extra din plante, poate preveni distrugerea dintilor, pentru ca xyltiolul functioneaza impotriva streptococilor si bacteriilor.

Ceaiul verde si negru contin polifenoli care interactioneaza cu bacteria ce cauzeaza placa. Acestia omoara sau suprima bacteriile prevenind dezvoltarea lor.

Nucile contin vtamine si minerae care ajuta dintii. Pot fi nuci, alune de padure, alune normale, arahide etc.

Alimentele care contin vitamina A, C si D calciu si fosfor sunt bune pentru dinti. Pot fi carne, oua, peste, cartofi, spanac, cereale, tofu, vegetale verzi etc.

Top 7 alimente si bauturi nerecomandate

5_01Bauturi carbogazoase sau bauturile dietetice, ceaiurle indulcite cu zahar si cafeaua pot duce la aparitia placii dentare, a tartrului si a cariilor.

Bauturile pentru sportivi sunt excesiv de acide si pline de zahar, la fel si apa cu vitamine poate contine la fel de mult zhar ca o bomboana. Vitaminele mestecabile cum ar fi tabletele de vitamina C contin acizi concentrati care tind sa se lipeasca intre dinti.

Alimentele care usuca gura sunt la fel de periculoase. Trebuie sa faci in asa fel incat sa ai gura hidratata tot timpul.

Dulciuri care se topesc sau se lipesc cum ar fi caramelele si bomboanelenu sunt bune pentru dinti. In timp ce acestea se topesc si se lipesc de dinti si acadelele si bomboanele dure sunt priculoase pentru dinti.

Fructele uscate contin cantitati mari de zahar. Chiar daca li se face reclama ca fiind bune ca gustari, strugurii, prunele si caisele uscate pot fi la fel de nocive ca si caramelele.

La acestea se adauga alimentele bogate in amidon cum ar fi painea alba, pastele, cipsurile din cartofi si baturile acide cum ar fi sucul de citrice.